Enzymy – wielkocząsteczkowe, w większości białkowe, katalizatory przyspieszające specyficzne reakcje chemiczne poprzez obniżenie ich energii aktywacji.
Enzymy jako biokatalizatory
głównie białka (także RNA – rybozymy, DNA – DNA-zymy)
wytwarzane tylko przez żywe komórki (ale mogą działać pozakomórkowo)
przyspieszają reakcje biochemiczne, aby zachodziły z dostateczną wydajnością (100000000 -1000000000000 razy) – wysoka efektywność
nie zużywają się, nie zmieniają się trwale podczas reakcji
działają selektywnie → regulują procesy metaboliczne – wspomagają utrzymanie homeostazy
nie zmieniają końcowego składu mieszaniny (odtwarzają się po reakcji)
nie zmieniają stałej równowagi danej reakcji odwracalnej
przyspieszają osiągnięcie równowagi w reakcjach termodynamicznie możliwych
zmieniają mechanizm reakcji – tworzą związki przejściowe
są nieszkodliwe dla środowiska;
działają w łagodnych warunkach (pH 5 -8, temperatura 20-40°C);
są zdolne do katalizowania reakcji z użyciem zarówno substratów naturalnych jak i nienaturalnych in vitro; zarówno w wodzie jak i w rozpuszczalnikach organicznych;
mogą katalizować szeroki zakres reakcji
Reakcja bez katalizatora: A + B <—-> AB <—-> C + D
Reakcja z katalizatorem: A + B + K<—-> ABK<—-> C +D + K
- Klasyfikacja enzymów ze względu na rodzaj katalizowanej reakcji
EC 1- Oksydoreduktazy przenoszą ładunki (elektrony i jony H3O+ – protony) z cząsteczki substratu na cząsteczkę akceptora (dehydrogenazy, oksydazy)
EC 2 – Transferazy przenoszą daną grupę funkcyjną (tiolową, aminową, itp.) z cząsteczki jednej substancji na cząsteczkę innej substancji (transaminazy, kinazy)
EC 3 – Hydrolazy powodują rozpad substratu pod wpływem wody (hydroliza) rozczepienie wiązań C-C, C-O, C-N, innych
EC 4 – Liazy powodują rozpad substratu bez hydrolizy rozszczepienie wiązań (C-C, C-O, C-N,inne) przez eliminację atomu i wytworzenie wiązania podwójnego)
EC 5 – Izomerazy zmieniają wzajemne położenie grup chemicznych bez rozkładu szkieletu związku (geometryczne zmiany w obrębie cząsteczki)
EC 6 – Ligazy (syntetazy) powodują syntezę (połączenie) różnych cząsteczek; powstają wiązania chemiczne przy udziale energii z ATP
- Klasyfikacja enzymów ze względu na budowę chemiczna
enzymy proste
zbudowane tylko z aminokwasów
grupa czynna – specyficzne zespoły aminokwasów
przykłady: proteazy, amylaza, RNaza
enzymy złożone
złożone z części białkowej (apoenzym) i niebiałkowej (kofaktor) cz. niebiałkowa trwale związana z białkową – grupa prostetyczna
gr. prostetyczna – integralna część enzymu
przykłady: katalaza, peroksydaza, oksydaza cytochromowa cz. niebiałkowa luźno związana z białkową – koenzym obie części dają łatwo się oddzielić
żadna z nich nie jest czynna katalitycznie
ponowne połączenie przywraca aktywność
przykład: dehydrogenazy
- Specyficzność enzymów
Specyficzność substratowa
określa, jaki rodzaj substratu ulega przemianie przy udziale danego enzymu
zależy od budowy miejsca wiązania
Specyficzność działania
katalizowanie reakcji tylko jednego typu
katalizowanie tylko jednego z wielu możliwych przekształceń danej substancji (cz. białkowa enzymu)
zależna od budowy centrum katalitycznego
- Model „klucza i zamka” (Fisher)
enzym i jego substrat są do siebie geometrycznie dopasowane w taki sposób, że idealnie pasują do siebie jak klucz i zamek
model wyjaśnia specyficzność enzymów
nie wyjaśnia, w jaki sposób stabilizowany jest stan przejściowy podczas reakcji enzymatycznej
- Model indukowanego dopasowania (Daniel Koshland)
pod wpływem przyłączenia substratu enzym przybiera konformację niezbędną do katalizy (jak rękawiczka zakładana na rękę)
powoduje to zbliżenie i ustawienie w odpowiedniej pozycji substratu i grup czynnych enzymu, a także niekiedy wzrost naprężeń w substracie, co ułatwia rozerwanie określonych wiązań (kataliza przez odkształcanie substratu)
- Teoria kinetyczna – teoria zderzeń
Enzymy obniżają energię aktywacji i ułatwiają zajście reakcji.
- Stała Michaelisa
Krzywa zawartości enzymu w roztworze przedstawiająca związek pomiędzy stężeniem substratu i szybkości reakcji.
Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznych:
stężenie substratu
stężenie produktu
stężenie enzymu
temperatura- zwiększenie energii kinetyczne reagujących cząsteczek, zwiększenie ilości cząsteczek o energii wyższej niż bariera energetyczna, zwiększenie częstości zderzeń, wzrost możliwości wytwarzania połączeń, które są mało prawdopodobne w normalnych warunkach, zbyt wysoka temperatura – denaturacja białka enzymatycznego
pH- optymalne wartości zwykle w przedziale 5,0 – 9,0, zmiana ładunków elektrycznych grup dysocjujących lub zwiększenie/zmniejszenie liczby wiązań jonowych wewnąrz- i międzyłańcuchowych → zmiana układ łańcucha, zmiana ładunków elektrycznych w cząsteczkach substratów, denaturacja białka enzymatycznego przy dużych i małych wartościach pH
obecność inhibitorów i aktywatorów
Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej
zwiększenie liczby cząstek mających dostateczną energię
zwiększenie prawdopodobieństwa zderzeń ogółem, a przez to zderzeń efektywnych
wzrost prędkości reakcji mam miejsce do momentu wysycenia wszystkich cząsteczek enzymu
- Inhibicja
Inhibicja odwracalna:
- kompetycyjna
inhibitor i substrat współzawodniczą o miejsce aktywne cząsteczki enzymu
związanie przez enzym cząsteczki inhibitora uniemożliwia związanie substratów (i vice versa) maksymalna szybkość reakcji, Vmax, nie zmienia się
V max może być osiągnięta poprzez zwiększenie stężenia substratów, które przezwycięży inhibicję
wraz ze wzrostem stężenia inhibitora rośnie wartość Km
inhibitor jest strukturalnie bardzo podobny do prawdziwego substratu dla danego enzymu
inhibitor wiąże się do wolnego enzymu, jednak nigdy do jego miejsca aktywnego → brak konkurencji z substratem
kompleksy enzym-inhibitor (EI) i enzym-inhibitor-substrat (EIS) są enzymatycznie nieaktywne
wiązanie inhibitora całkowicie niezależne od substratu → wartość Km ł pozostaje stała, wartość Vmax maleje
- allosteryczna
zwykle nie podobne od substratów czy koenzymów danego enzymu
łączą się z miejscem allosterycznym („inna przestrzeń”)
powodują zmiany konformacyjne w białku enzymatycznym (podjednostki z którą się łączą) → zmiana powinowactwa innych podjednostek do substratu
Inhibicja nieodwracalna – cząsteczki inhibitora wiążą się z enzymem trwale (np. kowalencyjnie), co doprowadza do sytuacji zablokowania aktywności danej cząsteczki enzymu na stałe Zjawisko hamowania aktywności enzymów przez różnego rodzaju związki (inhibitory) Mechanizm kontrolny dla procesów fizjologicznych!
inhibitor wiąże się kowalencyjnie (a więc nieodwracalnie) do łańcuchów białkowych enzymu lub tak silnie, że dysocjacja kompleksu EI jest bardzo powolna→ trwałe unieczynnienie enzymu
chemiczna modyfikacja aminokwasów w enzymie
nie daje się odwrócić ani przez usuniecie inhibitora ze środowiska, ani przez zwiększenie ilości substratu
penicylina – inhibitor enzymów zawierających serynę
aspiryna – inhibitor cyklooksygenazy
zw. fosforoorganiczne (insektycydy) – inhibitory acetylocholinoesterazy
- Kompartmentacja
fizyczne rozdzielenie przeciwstawnych szlaków metabolicznych
w obrębie komórki: biosyteza kw. tłuszczowych – cytozol utlenianie kw. tłuszczowych – mitochodrium
w organizmie: niektóre szlaki tylko w wyspecjalizowanych typach komórek
kompartmentacja chemiczna
przeciwstawne szlaki biegną poprzez inne metabolity pośrednie – rozdzielenie molekuł przeznaczonych do szlaku katabolicznego i anabolicznego
- Regulacja przez sprzężenie zwrotne
produkt hamuje proces enzymatyczny, w którym powstał
zwykle dotyczy szlaków syntezy (etapu imitującego)
hamowany jest początkowy etap syntezy
inhibitor: ostatnia mała cząsteczka przed utworzeniem związku wielkocząsteczkowego
Hamowanie przez sprzężenie zwrotne
produkt powoduje represję genu kodującego dany enzym
nie wpływa na jego aktywność katalityczną, ale na jego ilość
przykład: cholesterol i reduktaza HMG-CoA
- Proenzymy
proenzym (zymogen)
nieaktywny prekursor enzymu
do uaktywnienia wymaga jedno- lub kilkustopniowej proteolizy – powstanie centrum katalitycznego (odcięcie fragmentu, przecięcie łańcucha polipeptydowego → zmiana konformacji) przykłady:
pepsynogen (→ pepsyna)
trypsynogen (→ trypsyna)
proinsulina (→ insulina)
prokolagen (→ kolagen)
czynniki krzepnięcia i fibrynolizy
możliwe szybkie zaktywowanie w momencie zapotrzebowania
ochrona tkanek produkujące proenzymy przed samostrawieniem
Źródło: http://biochemia.umed.pl/data/accounts/16fed1c5-1935-4Dfa-896c-2c00900686f4/Studenci/kierunekAnalitykaMedyczna/IIrokBiochemia/Enzymy%20I%202013.pdf